Karakteristike

Zašto je OSMIUM tako specifičan plemeniti metal?
ZAŠTO JE OSMIJUM TAKO JEDINSTVEN?
Osmijum se ne može falsifikovati
Osmijum ima izmerenu najveću gustinu, tako da ga nije moguće falsifikovati uobičajenim postupcima kojim se falsifikuju drugi plemeniti metali.   
01
Jedinstvena gustina
 • Falsifikovanje osmijuma je nemoguća misija!
 • Zlato se može falsifikovati jednostavnim pozlaćivanjem jezgra od volframa.
 • Osmijum ima izmerenu najveću gustinu.
 • U osmijum nije moguće ugraditi jezgro nekog drugog elementa.
02
Osmijum je nezamenjiv
Površina osmijuma ima složenu i jedinstvenu strukturu.
To znači da svaki pojedinačni komad osmijuma ima sopstveni „DNK“ zapis koji se ne može zameniti s drugim.
   • Svaki komad osmijuma je upisan u međunarodnu bazu podataka.
   • Svakom komadu osmijuma dodeljuje se poseban OIC kod.
   • Osmijum se ne može pretopiti i ponovo kristalizovati

   

03
Osmijum je sertifikovan
Svaki komad osmijuma na tržištu je sertifikovan. Sertifikaciju sprovodi Osmium Institut čije je sedište u Nemačkoj. Sertifikat sadrži sve fizičke podatke i jedinstveni kod osmijuma.
 • Osmijum bez sertifikata ne postoji!
 • Svaki komad osmijuma ima na svetskoj mreži dostupnu fotografiju visoke rezolucije.
 • Jedina institucija na svetu ovlašćena za sertifikovanje osmijuma je Osmium Institut iz Nemačke
 • Pri kupovini ili prodaji mora se uvek priložiti sertifikat kojim se dokazuje autentičnost osmijuma.
04
OIC – Osmium Identification Code
Svakom komadu osmijuma dodeljuje se jedinstvena šifra pre nego što se pusti u opticaj na tržište. Ovo omogućava vlasnicima i potencijalnim kupcima pristup sertifikatu u internet bazi podataka bilo kada i bilo gde.
 • Identifikacioni kod sastoji se od osmocifrene kombinacije slova i brojeva.
 • Pouzdanost prepoznavanja strukture kristalne površine osmijuma je oko 10.000 puta veća od pouzdanosti prepoznavanja otiska prsta.
 • Sertifikat izdaje isključivo nemački Osmium Institut, te ga nije moguće falsifikovati, jer je zabeležen u mrežnoj bazi podataka.
05
OCC – Owner Change Code
OCC je jedinstveni jednokratni kod koji vam je potreban ukoliko se odlučite da prodate osmijum. Sličan je sigurnosnom ključu, koji se koristi prilikom prijave za internet bankarstvo. Novi vlasnik automatski dobija jedinstveni (novi) OCC kôd koji će njemu biti potreban ukoliko se odluči za dalju prodaju osmijuma.
 • Nakon prodaje, osmijum menja vlasnika koji se upisuje u vlasničku bazu podataka (OCC).
 • OCC se koristi prilikom kupoprodaje.
 • Vlasništvo se menja nakon registracije u internet bazi podataka.
 • Bez unosa OCC-a prodaja ili promena vlasništva nije moguća.
PREGLED ČINJENICA
Kako garantujemo sigurnost osmijuma?

Krađa osmijuma jednostavno se ne isplati, jer se autentičnost i poreklo osmijuma mogu lako utvrditi. Prilikom prodaje, poreklo osmijuma proverava se u bazi podataka i mora biti u skladu s datim podacima prodavca.

To štiti vlasnike osmijuma sa jedne strane, a kupce sa druge, jer se ne može kupovati ili prodavati falsifikovani ili ukradeni osmijum.

CERTIFIKOVANJE OSMIUMA
Svaki komad osmiuma na tržištu je sertifikovan i ima jedinstveni kod koji nam omogućuje proveru fizičkih osobina proizvoda i vlasnika.
OSMIUM NIJE MOGUĆE FALSIFIKOVATI
Površinska struktura osmiuma je jedinstvena i 10.000 puta preciznija od otiska prsta. Zbog svoje specifične težine, njegovo središte se ne može napuniti drugim metalom.
CENA OSMIJUMA
Svaki vlasnik predmeta od osmijuma može u bilo kom trenutku videti trenutnu cenu svog sopstvenog komada osmijuma u odabranoj valuti, jednostavnim upisivanjem OIC koda u polje baze podataka. Prikazana cena odnosi se na prodajnu cenu predmetnog proizvoda.
OCC kod se izdaje uz svaki kupljeni proizvod i koristi se jednokratno pri promeni vlasnika. Svaki vlasnik može promeniti kod samo jednom u bazi podataka, i to kada prodaje osmijum.
sigurnost kupovine
0%
pouzdanost sertifikata
0%
zadovoljstvo kupaca
0%
OSMIJUM OSVAJA NAGRADE
Aqua Wave Ring (prsten u obliku vodenog talasa) osvojio je 1. mesto u kategoriji inovacija godine na takmičenju NAJ 2019 u Londonu, a koji je dizajnirao draguljar Myriam Sos u saradnji sa Osmium- institutom sa Kipra.
Rad s osmijumom u očima draguljara
Za potrebe izrade nakita osmijum se obrađuje na sličan način kao dijamanti. Sva uputstva o načinu proizvodnje možete naći na sajtu: www.osmium-academy.com. Na sajtu se možete prijaviti na on line kurseve za izradu nakita.
OSMIJUM BIG BANG
Stručnjaci koji se bave osmijumom predviđaju da će osmijum nestati iz eksploatacije za manje od deset godina, pa će ovaj, popularno nazvan „osmijumski veliki prasak“ uticati na eksponencijalni rast cena ovog plemenitog metala. 
Privatnost i kolačići
Korišćenjem našeg veb sajta www.osmium-institut.rs saglasni ste da možemo da sačuvamo kolačiće i IP adrese i da im pristupimo, da koristimo druge metode za prikupljanje podataka o korišćenju veb sajta i poboljšamo vaše iskustvo na mreži.

Vebsajt www.osmium-institut.rs je u vlasništvu i njime upravlja Osmium institut Srbija. Osmium intitutut Srbija je odgovorna za obradu svih ličnih podataka koje navedete prilikom rezervacije/kupovine avionske karte i podleže relevantnim zakonskim odredbama u svim zemljama koje imaju regulativu vezanu za zaštitu ličnih podataka.

Usled nedavnih promena u zakonu, svi veb sajtovi koji su aktivni širom određenih delova Evropske unije moraju da dobiju pristanak za korišćenje ili čuvanje kolačića (ili sličnih tehnologija) na vašim računarima ili mobilnim uređajima. Ova politika kolačića pruža vam jasne i relevantne informacije o kolačićima koje koristimo i o razlozima za njihovo korišćenje.

Ovom politikom se ne uređuje prikupljanje i upotreba informacija prikupljenih putem veb sajta www.osmium-institut.rs. Za pregled politika o zaštiti privatnosti koje se primenjuju na korisnike veb sajta Osmium institut Srbija, pogledajte našu Politika zaštite privatnosti

Molimo vas da nam se obratite za dodatne informacije o ovoj politici ili ako vam je neophodan detaljan spisak svih kolačića koje koristi naš veb sajt.