Kopaonik Business Forum 2023: Osmium

Kopaonik Business Forum 2023, specijalni događaj:
Osmium

30. po redu Kopaonik Business Forum održan je u periodu od 5. do 8. marta 2023. godine u Kongresnom centru hotela Grand Kopaonik.
Organizator Foruma i ove godine bio je Savez Ekonomista Srbije, koji je okupio brojne stručnjake domaće i regionalne privredne i političke scene.

Specijalni događaj: Osmijum

Trećeg dana foruma, 7. marta, Scarlett Clauss, zamenica direktora nemačkog Osmium Instituta, održala je prezentaciju o osmijumu, poslednjem, najređem i najvrednijem plemenitom metalu.

U okviru prezentacije, Scarlett Clauss je govorila o  karakteristikama osmijuma, njegovoj vrednosti, jedinstvenosti, upotrebi, kao i o nemačkom Osmium institutu i njegovim partnerima.

Kristalizovani osmijum je prisutan na tržištu od 2014. godine, a u Srbiju je stigao pre dve godine. Izuzetno je redak, svega 17 m3 se nalazi u zemljinoj kori, s tim što je moguće iskopati samo 1 m3. Njegova vrednost  je 30 puta veća od zlata. Cena osmijuma je u proteklom periodu porasla za 500%, a trenutna vrednost jednog grama osmijuma iznosi  oko 1,850 evra.

Zbog svoje specifične strukture i gustine, nemoguće ga je falsifikovati, za razliku od ostalih plemenitih metala. Svaki komad osmijuma se klasifikuje, meri, skenira i dobija svoj jedinstveni kod od strane nemačkog Osmium instituta, koji se unosi u Međunarodnu bazu podataka.

Osmijum, investicija i nakit

Kristalizovani osmijum je dostupan malim i velikim investitorima u obliku investicionog metala, kao i za proizvodnju unikatnih i luksuznih komada nakita.
Zbog svog specifičnog sjaja, naziva se i „Sunčevim elementom“, i sve više privlači pažnju javnosti.

Osim nakita, osmijum se koristi za ukrašavanje luksuznih predmeta i satova, a ostvarena je i saradnja sa velikim brendovima.
Jedan od poslednjih najinteresantnijih primera je trenutno najskuplja violina na svetu ukrašena sa 541 komadom osmijuma.

Osmijum partner u Srbiji

Ekskluzivni partner nemačkog Osmium insituta za tržište Srbije je kompanija Insignitus Gold.

 

Prezentaciju o osmijumu možete pogledati i na SES YouTube kanalu.

Related Posts

Privatnost i kolačići
Korišćenjem našeg veb sajta www.osmium-institut.rs saglasni ste da možemo da sačuvamo kolačiće i IP adrese i da im pristupimo, da koristimo druge metode za prikupljanje podataka o korišćenju veb sajta i poboljšamo vaše iskustvo na mreži.

Vebsajt www.osmium-institut.rs je u vlasništvu i njime upravlja Osmium institut Srbija. Osmium intitutut Srbija je odgovorna za obradu svih ličnih podataka koje navedete prilikom rezervacije/kupovine avionske karte i podleže relevantnim zakonskim odredbama u svim zemljama koje imaju regulativu vezanu za zaštitu ličnih podataka.

Usled nedavnih promena u zakonu, svi veb sajtovi koji su aktivni širom određenih delova Evropske unije moraju da dobiju pristanak za korišćenje ili čuvanje kolačića (ili sličnih tehnologija) na vašim računarima ili mobilnim uređajima. Ova politika kolačića pruža vam jasne i relevantne informacije o kolačićima koje koristimo i o razlozima za njihovo korišćenje.

Ovom politikom se ne uređuje prikupljanje i upotreba informacija prikupljenih putem veb sajta www.osmium-institut.rs. Za pregled politika o zaštiti privatnosti koje se primenjuju na korisnike veb sajta Osmium institut Srbija, pogledajte našu Politika zaštite privatnosti

Molimo vas da nam se obratite za dodatne informacije o ovoj politici ili ako vam je neophodan detaljan spisak svih kolačića koje koristi naš veb sajt.